1890

Hur allting började

Harland Sanders föds i Henryville, Indiana. Vissa säger att hans första ord var "kyckling", men det är nog mer sannolikt att det var ”mamma” eller ”pappa”. Till dess att man uppfinner tidsresor är det svårt att veta exakt vad som sades.

Efter att Sanders's far avlider 1895 får hans mor jobb på en tomatkonservfabrik. Den unga Harland lämnas ensam att ta hand om och laga mat åt sina syskon. Redan vid sju års ålder visar han talang för att hantera bröd och grönsaker.

Han tillbringar sina tidiga år med att resa runt i de södra staterna och prövar på att arbeta som ångbåtskapten, tågförare och bonde.

1930

Framgångsrik 40-åring

Harland Sanders fyller 40 år. Han köper ett motell och café i Corbin i Kentucky där han börjar servera sin kyckling med inspiration från den amerikanska södern. Fem år senare är han så framgångsrik att guvernören befordrar honom till "Kentucky Colonel" med anledning av hans framträdande position i samhället. Därefter kom han att bli känd som Colonel Sanders.

Colonel Sanders blev alltmer populär i sitt närområde, och år 1939 besökte matkritikern Duncan Hines hans restaurang och inkluderade den i sin guide "Adventures in Good Eating", som täcker restauranger över hela USA. Recensionen löd:

"Ett mycket bra ställe att stanna på vägen till Cumberland Falls och Great Smokies. Kontinuerlig 24-timmars service. Fräsande biffar, stekt kyckling, lantlig skinka, varma biscuiter."

1939

Harland Sanders Hemlighet

I sin restaurang i Corbin, Kentucky, fullbordar Harland Sanders äntligen sitt hemliga recept med 11 noggrant utvalda örter och kryddor. Genom att introducera en ny teknik där han tillagar kycklingen i tryckfritös skapar han den blivande klassikern som skulle bli känd som Original Recipe.

Det påstås att endast två personer i hela världen känner till hela receptet, men deras identitet förblir en välbevarad hemlighet vi inte kan avslöja. Allt vi vet är att detta tidlösa recept är lika läckert idag som det var år 1939.

1950

Början på en ikon

Harland Sanders klär sig i vit kostym för första gången. Från och med nu visade han sig aldrig mer offentligt i något annat. På vintern använde han en kostym i ylle och på sommaren bytte han till en tunnare i bomull. Men alltid vit och alltid dubbelknäppt. Första restaurangen av det nya Kentucky Fried Chicken franchise öppnar 1952 i Salt Lake City.

1956 säljer Colonel Sanders sin restaurang i Corbin, Kentucky och beger sig ut på vägarna för att rekrytera nya KFC-franchisetagare. Ett år senare lanserade KFC sin unika "Bucket," som snabbt skulle bli en global ikon tillsammans med den nya slogan "finger lickin' good".

1964

Tid att varva ner

Ett nätverk av franchisetagare växer fram över hela USA och en 74-årig Sanders känner att det är dags att börja ta det lugnt och säljer därför KFC till investerare. Ett år senare öppnas den första europiska restaurangen i England och redan vid 1970 har 3000 restauranger öppnat i 48 länder.

Trots sin nedtrappning i den dagliga verksamheten fortsätter Sanders sitt arbete som talesperson och kvalitetskontrollant. 1976 visar en oberoende undersökning att Colonel Sanders (Harland Sanders) är den andra mest igenkännbara kändisen i världen.

1980

En ikon går ur tiden

Efter ett långt och innehållsrikt liv avlider Harland Sanders vid den respektabla åldern av 90 år. Endast några månader före sin bortgång kunde man fortfarande se honom iklädd sin vita kostym medans han träffade gäster. Fortfarande klädd i sin vita kostym vilar Colonel Harland D. Sanders idag tillsammans med sin hustru Claudia Price i Cave Hill kyrkogård, Louisville.

Det ursprungliga kycklingreceptet blir hans odödliga arv, och även om KFCs logotyp anpassar sig över åren förblir Sanders ideal och utseende en bestående ikon.

2015

Hello Sverige What's Cluckin?

Hösten 2015 markerade starten på ett spännande nytt kapitel för KFC i Lockarp, Malmö. Dörrarna öppnades och en entusiastisk kö av gäster välkomnade Colonel Sanders och hans älskade Kentucky-kyckling. Med en hink full av smarrig kyckling fortsatte KFC sin framgångsrika resa i Sverige, ständigt öppnades med nya restauranger.

Trots åren som går och att Colonel Harland D. Sanders inte längre är med oss kommer KFC alltid att leva efter en sanning. Oavsett om du är president eller lastbilschaufför lovar vi att alltid servera kyckling som får dig att säga:

Beställ din måltid hos KFC!